torsdag 18 november 2010

Leva på havets botten? Äntligen!

Det är hemskt hur dementa behandlas, varje vecka får man höra om nya missförhållanden. Men när jag läste den här rubriken imorse blev jag ändå lite glad, vilket kanske låter konstigt Jag visste att det inte kunde vara sant, men jag tänkte att en dement tvingades leva i en damm, äntligen tar det fart mot att leva under ytan. Tråkigt att hon blev tvingad, men ändå, en tant som bor i ett hus under ytan är ändå ett framsteg. Jag har alltid fascinerats av havet och en undervattensstad vore det fetaste. Jag vet att det låter som barnsligt, men fuck it, det vore ju skitcoolt. Fast om det verkligen gick skulle man ju inte själv vilja bo där, det skulle vara för krångligt, men det vore coolt om andra gjorde det.

Men när jag klickade på artikeln visade det sig bara handla om en dement tant som levde i byggdamm, inte en damm som det är vatten i. Fan. Men synd om henne.

Människan har länge fascinerats av ett liv under ytan, så här har utvecklingen gått hittils:


1962 - Conself I (Continental Shelf Station) var det första experimentet där människor levde i undervattensmiljö utan att behöva besöka ytan. De två deltagarna simmade ut för att göra undersökningar och återvände till stationen för att äta, sova och vila. Stationen låg ca 10 meter under ytan utanför Marseille och deltagarna stannade i 7 dagar.

1963 - Conself II var en station i Röda havet där åtta dykare levde i under ytan i en hel månad.

1964 - US Navy börjar Sealabprojekten eftersom de var intresserade av mättnadsdykning, alltså när man dyker på mycket stora djup och dykarna vanligtvis sover i tryckkammare.

1960-talet - Amerikanske staten och NASA anlägger ett undervattenslabb kallat Tektite utanför Junfruöarna i västindien för att studera hur kroppen påverkas av att leva under ytan under längre perioder.

1972-1985 - NOAA (ungefär USA:s SMHI) anlägger Hydrolab i Bahamas och Jungfruöarna och användes över åren av mer än 600 forskare.

1993 - Aquaris, den idag enda aktiva stationen, anläggs på 20 meters djup av NOAA utanför Florida för att bedriva forskning om marinbiologi, dykmetoder osv.Max 6 forskare kan bo i upp till 10 dagar på stationen.

1990-talet - Världens första undervattenshotell öppnar, Jules' Undersea Lodge, utanför Key Largo, Florida.

Jules' Undersea Lodge i Florida

De senaste två decennierna har det inte hänt så mycket, men:

2012 - Expedition Atlantica är planerad att starta i juli 2014 för att sedan bli den första permanenta undervattenskolonin (!). Den leds av Dennis Chamberland, aquanaut (det heter så, som astronaut fast i havet istället) och tidigare projektledare för många av NASA:s underattensprojekt. Dessutom han har stöd av James Cameron (regissören av Titanic och Avatar). Kan det här vara sant? Det låter helt sjukt!
/erik

onsdag 17 november 2010

Dagens program 16/11!

Dagens program handlar om hälsa: vi pratar spikmattor, mina odds att få hudcancer och i "Helmer & Jocke vs Världen" berättar killarna om Sveriges största hälsofaror. Följ länken och schrolla sedan ner till "Schakalen", programmet ligger uppe i 30 dagar. Missa inte!

Klicka här!
h

tisdag 16 november 2010

It's alive, IT'S ALIVE!!!



Vi har inte uppdaterat bloggen på länge, vilket berott på att Fredrik rest jorden runt och att jag nyligen blivit pappa vilket tagit mycket tid. Nej, nu ljuger jag. Men det blev sommar och vi glömde lösenordet till bloggen, tills vi hittade det häromdagen. Så precis som med Frankensteins monster i videon ovan väcker vi nu liv i den. Vi ska uppdatera några gånger i veckan och lägga ut bilder från redaktionen.

För övrigt försökte jag hitta klipp med De Niro som Frankenstein, videon ovan är ju den gamla filmen, men det har gjorts en nyare med De Niro, men det finns knappt på youtube! Och varför har ingen sett den? Frankenstein som en sur och tvär italienare är, även om det låter sjukt dystert, väldigt underhållande. Jag tror det är någon slags varvet runt effekt. Ni vet som en gammal släkting som är så sjukt tråkig att den istället blir jätterolig. Så här såg han ut då:


/ erik